Novinky

„Česká pivní kultura spojuje lidi u jednoho stolu“. Ministerstvo kultury ji nyní zařadilo mezi nemateriální statky tradiční lidové kultury. Otevírá tím cestu do UNESCO
Praha, 30. 1. 2025 – Ministerstvo kultury zařadilo „Pivní kulturu v České republice“ na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Nominaci, která se zakládá na společenské roli pivní kultury, vypracoval Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s odborníky. Pivní kultura se tímto krokem přiblížila k možnosti ucházet se o zápis na světový seznam UNESCO.

Na skládkách skončí půl miliardy plechovek ročně
Praha, 28. 11. 2024 – Každý rok na tuzemských skládkách a ve spalovnách skončí půl miliardy plechovek, tedy přes 11 000 tun kovových obalů v hodnotě takřka půl miliardy korun. Přitom by se díky prakticky nekonečné recyklovatelnosti hliníku mohly do systému vracet. Řešení nabízí plánovaný systém zálohování PET lahví a plechovek. Pivovarnický sektor má dlouholeté pozitivní zkušenosti se zálohováním vratných pivních lahví. Český svaz pivovarů a sladoven připomíná, že rozšíření zálohování také na plechovky a PET lahve přinese řadu ekonomických benefitů a výrazně sníží uhlíkovou stopu obalových materiálů. V situaci, kdy podobné systémy zavádí všechny okolní země, pomůže zálohový systém zachovat konkurenceschopnost českých pivovarů v evropském kontextu.

Pivní diplomacie spojuje Česko a Belgii, pivovarníci obou zemí se sejdou na společném summitu
Praha, 14. 11. 2024 – Český svaz pivovarů a sladoven a jeho belgický protějšek Belgian Brewers pokračují v prohlubování spolupráce. Výsledkem je společný summit obou svazů a vybraných pivovarů z Belgie a Česka. Účastníci si v rámci dvoudenního setkání předají zkušenosti a znalosti, zaměří se na ochranu a rozvoj tradiční pivní kultury a její zařazení na seznam světového dědictví UNESCO. Diplomatickou roli piva a pivní kultury ve vztahu obou zemí symbolicky zdůrazní uvedení prezidenta České republiky Petra Pavla do bratrství belgického Řádu pivovarského pádla.

Svatováclavská slavnost tradičně zahájila Dny českého piva. Na fanoušky čekají oslavy výročí, pivní speciály a prohlídky
Praha, 24. 9. 2024 – Slavnostním naražením sudu vítězného ležáku degustační soutěže ČESKÉ PIVO 2024 byly zahájeny letošní Dny českého piva. Stalo se tak na Svatováclavské slavnosti, tradičním galavečeru pivovarníků a sladařů. Dny českého piva jako každý rok přinášejí pivařům možnost zavítat na zajímavé akce pořádané tuzemskými pivovary a ochutnat unikátní pivní speciály.

Ocenění Nejlepší světlý ležák získává RADEGAST Ryze Hořká 12
Praha, 25. 9. 2024 – Nejlepší piva roku 2024 byla vybrána hned v šesti kategoriích soutěže. Vyhlášení výsledků degustační soutěže ČESKÉ PIVO 2024 proběhlo na Svatováclavské slavnosti českého piva, tradičním galavečeru pivovarníků a sladařů, který se konal v Pražské křižovatce 24. září. Na Svatováclavské slavnosti byly zahájeny Dny českého piva naražením sudu vítězného ležáku RADEGAST Ryze Hořká 12. Do letošního ročníku degustační soutěže se přihlásilo celkem 26 pivovarů se 101 soutěžními vzorky.

Do Síně slávy českého pivovarství a sladařství letos vstoupí sládci Václav Berka a Miroslav Koutek. Čestnou plaketu F.O. Poupěte získá Chmelařská a Ječmenářská ročenka
Praha, 19. 9. 2024 – Do Síně slávy českého pivovarnictví a sladařství budou i letos uvedeny dvě osobnosti nesmazatelně spojené s českým pivem. Ocenění se dočká emeritní vrchní sládek Václav Berka z pivovaru Plzeňský Prazdroj a sladovník, pedagog a propagátor pivovarnictví Miroslav Koutek z Pivovaru Litovel. Zároveň po čtyřech letech opět dojde k udělení Čestné plakety F. O. Poupěte. Tu tentokrát získá vedoucí kolektivu autorů Chmelařské ročenky Michal Kovařík a kolektiv autorů Ječmenářské ročenky.

Stále více Čechů si cení hospod jako místa pro setkávání. Jejich obraz se za poslední léta výrazně zlepšil
Praha, 15.8.2024 – Vnímání hospod se mezi Čechy poměrně výrazně proměňuje, za posledních patnáct let značně posílil obraz hospody jako místa pro setkávání, diskuzi, budování sociálních vazeb a jako místa, které je často kulturním středobodem. Naopak postupně mizí některé negativní aspekty spojované s hospodami jako je zbytečná hlučnost, špatná hygiena nebo zakouřenost. Ukazují to výsledky dlouhodobého výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, které během mediálního briefingu představil PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D.