Novinky
Stále více Čechů si cení hospod jako místa pro setkávání. Jejich obraz se za poslední léta výrazně zlepšil
Praha, 15.8.2024 – Vnímání hospod se mezi Čechy poměrně výrazně proměňuje, za posledních patnáct let značně posílil obraz hospody jako místa pro setkávání, diskuzi, budování sociálních vazeb a jako místa, které je často kulturním středobodem. Naopak postupně mizí některé negativní aspekty spojované s hospodami jako je zbytečná hlučnost, špatná hygiena nebo zakouřenost. Ukazují to výsledky dlouhodobého výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, které během mediálního briefingu představil PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D.
Spotřeba piva v Česku dále klesá, roste pouze kategorie nealkoholického piva
Praha, 7. 5. 2024 – Dlouhodobý trend poklesu prodejů českého piva pokračoval i v roce 2023. Lokální spotřeba piva se vloni snížila o 2,4 %. Pokračující ekonomická nejistota a změny ve spotřebitelském chování zákazníků se výrazně promítly do průměrné spotřeby piva na osobu a ovlivnily také podíl prodejů v hospodách a restauracích. Mírný pokles se v loňském roce nevyhnul ani exportu piva do zahraničí.
V českých pivovarech i na pivovarských oborech výrazně roste podíl žen
Praha, 14. 3. 2024 – Ředitelka pivovaru. Podsládková. Manažerka kvality. Vařička. Slova, na které čeští pivaři možná nejsou zvyklí a měli by být. Za posledních dvacet let znatelně narostl podíl žen studujících technologii výroby piva i těch, které vaření piva zasvětí svou kariéru. Největší bariérou pro vstup žen do pivovarnictví jsou často obavy a strach. Naopak motivací je pozitivní inspirace, říkají v anketě Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) zástupci škol, které nabízí studijní obory související s pivovarnictvím. I proto ČSPS na inspirativní příběhy pivovarských žen upozorňuje v rámci projektu Kde se pivo vaří.
Spotřeba čepovaného piva meziročně klesla, celkové prodeje stále nedosahují předcovidových hodnot
Praha, 6. 10. 2023 – Proměnlivé letní počasí a zhoršující se ekonomická situace konzumentů jsou hlavní příčinou meziročního poklesu prodeje čepovaného piva. Za období leden až srpen se ho v Česku vypilo o 4 % méně než za stejné období roku 2022. Celkové prodeje piva pak stále nedosáhly předcovidových hodnot, ve srovnání s rokem 2019 jsou pak o 5 % nižší (1-8/2023 vs. 1-8/2019). Očekávání růstu pivovarského sektoru po pandemii se tak stále nenaplnila.
Nejlepším světlým ležákem za rok 2023 je Zubr Gradus
Praha, 20. 9. 2023 – Třiadvacátý ročník degustační soutěže České pivo ocenil nejlepší piva za rok 2023, a to v šesti kategoriích. Vyhlášení proběhlo na Svatováclavské slavnosti českého piva, tradičním galavečeru pivovarníků a sladařů, který se nově přesunul do Pražské křižovatky. Do letošního ročníku degustační soutěže se přihlásilo celkem 23 pivovarů s 90 soutěžními vzorky. Na Svatováclavské slavnosti byl také oficiálně zahájen jedenáctý ročník Dnů českého piva, a to naražením sudu vítězného ležáku.
Dny českého piva začínají, na příznivce čekají pivní speciály i prohlídky pivovarů
Praha, 19. 9. 2023 – Dny českého piva startují 20. září a poběží do konce měsíce. Už tradičně byly zahájeny na Svatováclavské slavnosti, tradičním galavečeru pivovarníků a sladařů, naražením sudu s vítězným ležákem z degustační soutěže ČESKÉ PIVO 2023. Během Dnů českého piva mohou příznivci zlatavého moku ochutnat pivní speciály, navštívit různé akce pořádané pivovary nebo jen zajít s přáteli na své oblíbené čepované pivo.
Pavel Čejka a Pavel Kutmon vstoupí do Síně slávy českého pivovarství a sladařství
Praha, 12. 9. 2023 – Do Síně slávy českého pivovarství a sladařství byly i letos uvedeny dvě významné osobnosti, které svůj život zasvětily pivu. Tentokrát se ocenění dočkal výzkumník a analytik Pavel Čejka a manažer Pavel Kutmon.