Kde se pivo vaří
Celoroční projekt Českého svazu pivovarů a sladoven s cílem představit to nejzajímavější z oboru. Projekt je rozdělen do několika témat, v nichž ukazujeme zajímavé osobnosti, projekty, příběhy a trendy, které jsou pro obor přínosné. Jedná se například o inspirativní ženy, novinky, obalové trendy nebo mladé talenty, a to bez ohledu na to, zda přicházejí z minipivovaru nebo pivovaru vyrábějícího ve velkých objemech. Oslavujeme tím současně dnešní české pivovarnictví a dokládáme tak, že se jedná o úspěšný a rozmanitý obor.
Více informací v press kitech:
Ženy vaří pivo 2024 České pivní novinky 2022 Ženy vaří pivo 2022
2022 Ženy vaří pivo
Karolína Chroustovská, létající pivovar Chroust – má svoji úspěšnou značku, ale ne pivovar, technologii si s manželem pronajímají
Jitka Ilčíková, Wild creatures Mikulov – připravuje divoce kvašená piva, s nimiž slaví úspěchy především v zahraničí
Monika Linková, minipivovar Trilobit Praha – vaří nejrůznější druhy piv, oblíbená jsou například její pšeničná
Nataša Rousková, průmyslový pivovar Zubr Přerov – jedna z nejúspěšnější českých sládkových, která již více než 20 let vaří český ležák
Lenka Straková, minipivovar Proud Plzeň – vyvíjela nové receptury v Plzeňském Prazdroji, nyní v hledání nových stylů pokračuje v experimentálním minipivovaru
Martina Valterová, restaurační minipivovar Monopol Teplice – má zkušenosti jak z práce ve velkém průmyslovém pivovaru, tak i minipivovaru
Všechna témata a kategorie pro rok 2022:
- Ženy vaří pivo - prezentace několika českých sládkových, které osobitě rozvíjejí současné pivovarnictví.
- Novinka roku - příběhy vzniku nové receptury a představení zajímavých novinek, které zaujaly za posledních 12 měsíců.
- Mladý talent - vyzdvihuje mladé lidi do 35 let, kteří v posledním roce nejvýrazněji zaujali svojí prací a přispěli tak k rozvoji oboru.
- Pivní obal - jediná soutěžní kategorie, která ukazuje nejlepší pivní obaly posledního roku Hodnotit se bude etiketa, pivní plechovka a pivní láhev. Ty se vybírají na základě hodnocení odborné poroty ve spolupráci s obalovou asociací SYBA.
Témata připravovaná pro další období:
- Zelený počin – iniciativy, které vedou ke snižování environmentální stopy pivovaru či sladoven.
Přínos místní komunitě – pivo a pivovary jako společenský a sociální fenomén, který přispívá rozvoji místní komunity včetně preventivních programů a sponzoringu.