logo

Zahrádky otevírají zkrácenou pivní sezonu

Po pěti měsících omezeného provozu do výdejních okének se dnes restaurace znovu otevírají svým zákazníkům. Opožděně tak začíná tradiční letní sezona také pro pivovary, které za sebou mají z pohledu spotřeby čepovaného piva jeden z nejhorších roků v historii. I letos v ní čekají propad zhruba o deset procent - svůj vliv sehrají stále trvající bezpečnostní opatření, chybějící turisté i změna spotřebních návyků u Čechů.

Už výsledky spotřeby za první tři měsíce roku 2021 ukazují, že v porovnání s loňskem pili Češi čepované pivo méně - rozdíl je víc než 600 tisíc hektolitrů. První čtvrtletí ale obvykle patří k těm nejslabším, Svaz pivovarů a sladoven tedy věří, že otevření restaurací krátce po začátku období, ve kterém lidé vychutnávají pivo nejraději, nepříznivý trend může zvrátit.

 “Jsme realisté a chápeme, že od začátku pandemie koronaviru se svět výrazně změnil a my stojíme na nové startovní čáře. Uvidíme, jaký vliv bude mít například otevření hranic mezi zeměmi - ať už z pohledu přijíždějících turistů nebo naopak Čechů odjíždějících v létě na dovolenou. Otazníků je hodně a my předpokládáme, že zůstaneme letos asi deset procent pod loňskými výsledky”, zvažuje stávající situaci předseda Svazu pivovaru a sladoven František Šámal.

S příchodem teplého počasí na začátku května bylo u výdejních okének restaurací zřejmé, že se lidé na čepované pivo těší. Otevření alespoň zahrádek je tak dobrou zprávou, protože provozovatelé teď mohou lépe zabezpečit hygienické podmínky kolem svých podniků a nabídnout hostům bezpečnější prostředí s pevně určenými pravidly.

“Jsme rádi, že se nakonec podařilo najít řešení například v tématu negativních testů. To, že jejich nutnost není nastavená jako věc, kterou by hostinští museli po hostech vyžadovat, ale jako vstřícný nástroj pro bezpečnější vstup každého jednotlivého hosta, vnímáme pozitivně. Shoda se státem ohledně nastavení pravidel je pro nás důležitá, protože pokud budou smysluplná, můžeme ukázat, že je my i hosté dokážeme dodržovat a přiblížíme tak brzký návrat k plnému provozu restaurací”, říká výkonná ředitelka Svazu pivovaru a sladoven Martina Ferencová.

Nastavit fungující pravidla v právě začínající letní sezoně bude nezbytné také z důvodu blízké budoucnosti. Česko v ní může čelit dalším vlnám koronavirové pandemie a příklady ze zahraničí ukazují, že kompletní zavírání podniků nemusí být jediným efektivním řešením. Přínos pravidelného a přitom bezpečného sociálního kontaktu v oblíbeném restauračním podniku u tradiční sklenice piva by pak pro společnost mohl v kritických dobách hrát důležitou roli.