logo

Do Síně slávy pivovarského oboru vstoupily další dvě osobnosti

Praha, 27. září 2018 – „Vzpomínám a děkuji všem pivovarníkům, které jsem na své celoživotní cestě potkal a mohl se od nich něco přiučit.“ Tak zní vyznání ing. Ivana Dufka, nynějšího pedagoga a školního sládka ve SOŠ ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí, který spolu s Františkem Šmídem, bývalým výrobním ředitelem Pivovaru Krušovice, vstoupil do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Stalo se tak 26. září 2018 na tradiční Svatováclavské slavnosti českého piva pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven v předvečer zahájení Dnů českého piva. Záštitu nad tímto slavnostním večerem převzal ministr zemědělství Miroslav Toman.

 „Nebýt lidí, kteří stejně jako naši letošní ocenění vkládají do své práce celé své srdce a veškerý svůj um, nebyly by české pivovarnictví, chmelařství a sladovnictví tak uznávanými a úspěšnými obory a jejich věhlas by nesahal tak daleko za naše hranice, jako je tomu dnes,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

 

František Šmíd se vyučil v oboru sladovník a poté absolvoval SPŠPT, obor Kvasná technologie. V pivovarství pracuje od roku 1969. Prošel řadou pozic v několika pivovarech (Plzeňské pivovary, Pivovar Beroun, Pivovar Braník, Pivovar Louny, Pivovar Bílina, Pivovar Most – Sedlec, Pivovar Krušovice), kromě toho spolupracoval s odborníky z VÚPS  na zavádění a optimalizaci prototypových technologií v pivovaru Most – Sedlec. Podílel se na přestavbě Pivovaru Krušovice na moderní provoz, v němž během následujících čtyř let došlo ke čtyřnásobnému navýšení výroby a rozšíření sortimentu vyráběných piv. Díky práci výrobního týmu a pracovníků kvality pod vedením Františka Šmída dosáhl Pivovar Krušovice mnoha ocenění nejen v tuzemských degustačních soutěžích, ale také významného renomé na mezinárodní úrovni. František Šmíd byl rovněž součástí několika řešitelských týmů, které se věnovaly například zavádění nových odrůd chmele do výroby piva či legislativě. V současné době pracuje v oblasti pivovarství jako OSVČ.

 

Ing. Ivan Dufek   ještě prakticky jako dítě získal první praxi ve sladovně v Podbabě, která tehdy trpěla velkým nedostatkem pracovních sil – o špatně placenou, fyzicky namáhavou práci v náročných podmínkách nemělo moc lidí zájem. Pivovarství jej nadchlo obrovskou soudržností, přátelstvím, krásnými cechovními zvyky mezi sladovníky i starým způsobem zvyšování kvalifikace systémem cestování tovaryšů pivovar od pivovaru. V průběhu studia na katedře Kvasné chemie a technologie VŠCHT(později zde absolvoval i postgraduál) využil stipendium od Jihočeských pivovarů, kde se postupně vypracoval na sládka a později, po změnách v organizační struktuře, na ředitele společnosti Bohemia Regent s.r.o. Od roku 2010 Ivan Dufek působí na SOŠ ekologické a potravinářské ve Veselí nad Lužnicí jako učitel praktického vyučování a školní sládek. Vychoval zde řadu absolventů, kteří dnes studují na vysokých školách s pivovarnickým zaměřením nebo pracují na různých pozicích v pivovarech či minipivovarech. Ve školním minipivovaru vede také kurzy vaření piva a degustační pivní kurzy, které škola nabízí veřejnosti.