Pivo a zdraví
Pivo je přirozeně prokvašený nápoj bez chemie, s vhodným obsahem iontů a vitaminů. Obsahuje antioxidanty a vhodnou kombinaci minerálů, zejména draslíku a hořčíku. Jeho umírněná konzumace má na lidský organismus pozitivní účinky. Střídmá konzumace piva může mít příznivý vliv v oblasti prevence řady civilizačních chorob, u dospělého jedince snižuje riziko aterosklerózy, redukuje stres, podporuje krevní oběh i trávení a některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter. Doporučená denní dávka českého piva s ohledem na obsah alkoholu jsou dva půllitry pro muže a dvě třetinky pro ženy.
Studie Pivo a zdraví
Pivo je součástí evropského jídelníčku po tisíce let a v průběhu doby se hluboce zakořenilo i v našich tradicích a kultuře. Stovky různých piv se vaří v celé Evropě. Jelikož je pivo vyráběno z přírodních surovin, může hrát významnou roli ve stravování dospělých, v jejich životním stylu – za předpokladu, že je konzumováno s mírou.
Studie „Pivo a zdraví: Umírněná konzumace jako součást zdravého životního stylu“, zpracovaná Nizozemským pivním institutem (The Dutch Beer Institute), přináší shrnutí současných vědeckých poznatků z oblasti potenciálních výhod a rizik umírněné konzumace piva.
Studie v anglické verzi ke stažení zde.