Návrat lidí do restaurací chceme bezpečný!

V pondělí 15. února 2021 se téměř po dvou měsících v celém Česku s velkou pravděpodobností znovu otevřou hospody a restaurace. I když vítáme, že dlouho trpící gastronomický sektor může opětovně ožít, vnímáme současně neobvyklost okolností, za kterých k tomu dochází. Pro Český svaz pivovarů a sladoven je tak rozhodující především bezpečný návrat hostů do podniků.

"Bezpečné otevření gastronomie a nalezení modelu dlouhodobě udržitelného provozu za jasně stanovených opatření mělo přijít už dávno. Jsme na něj připraveni, ať už je nouzový stav nebo není,” říká výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

Už na podzim vznikl program Bezpečná restaurace, který umožní otevřít hospody a restaurace, aniž by se staly zdravotním rizikem pro své návštěvníky nebo obsluhu. Jde mimo jiné o souhrn jednoduchých pravidel 3R+S, jejichž dodržování pomůže podnikům zajistit bezpečné prostředí pro hosty.

"Gastro provozy a jejich personál mají velké zkušenosti s dodržováním přísných hygienických pravidel a bez problémů zvládnou zavést i další potřebná opatření. I restaurace tak mohou pomoci v boji s pandemií a umožnit nám společně a bezpečně si zajít na oběd nebo na pivo”, dodává Ferencová.

Vyzýváme proto hostinské k rozvaze! Víme, že podnikatelé v gastro segmentu mají ohromné ztráty a řada z nich řeší existenční problémy. Každý další den, kdy mají zavřeno, je pro ně nesmírně těžký, protože doposud poskytnuté kompenzace většině z nich nepokryjí ani fixní náklady. Dodržování protiepidemických a bezpečnostních pravidel je však především teď aktuální a nutné pro budoucnost provozoven a pro to, aby se nemusely znovu uzavírat. Živelné otevírání bez jasných pravidel by nebylo rozumné. Svaz tak nabízí všem provozovatelům hospod a restaurací pomoc s aplikací pravidel výše zmíněné Bezpečné restaurace (více na www.bezpecnarestaurace.cz ).

Pojďme společně ukázat, že restaurace jsou bezpečným místem a lidé se nemusejí bát zajít na oběd nebo na čepované pivo.