Dny českého piva 2020: přijďte na čepované a podpořte české hospody a restaurace

V posledním zářijovém týdnu proběhne už osmý ročník Dnů českého piva, které mají za cíl podpořit českou hospodu a čepované pivo. Od 23. do 30. září mohou zákazníci ochutnat v několika tisících hospodách limitované várky pivních speciálů, které pro ně uvařily pivovary a minipivovary při příležitosti oslav svátku sv. Václava, patrona českého piva. Dny českého piva jsou také další příležitostí pro konzumenty, aby přišli a podpořili svou oblíbenou hospodu a restauraci v období, kdy se kvůli koronavirové krizi potýkají s největším propadem příjmů za několik dekád. 

„Česká hospoda byla, je, a věříme že i v budoucnu zůstane centrem společenského života ve městech i na vesnicích. Když se lidé koncem května vraceli po třech měsících do hospod, uváděli jako hlavní důvod své první návštěvy touhu potkat se s kamarády, posedět s rodinou a přáteli,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „V hospodě se po stovky let slaví svatby, narození, je to místo, kde vznikají přátelství a kde se možná trochu nadneseně tvořily dějiny. Proto chceme i letos, v období, které setkávání lidí příliš nepřeje, pozvat milovníky českého piva, aby přišli a oslavili Dny českého piva půllitrem oblíbeného ležáku nebo pivního speciálu.“

Pivovary a minipivovary i pro letošní Dny českého piva a oslavu svátku svatého Václava navaří limitované várky pivních speciálů, které budou v příštích dnech připravené na čepech jejich hospod a restaurací. 

Co letos například pivovary připravily?

  • Pivovary Lobkowicz připravily Sváteční ležák sv. Václava, nefiltrovaný ležák z pivovaru Rychtář, chmelený hlávkovým žateckým chmelem. Sváteční ležák sv. Václava se vyznačuje lehkým zákalem způsobeným kulturními kvasinkami, s příjemnou hořkostí, vysokým řízem a výbornou pěnivostí.
  • Svijany uvaří oblíbený jantarový ležák DUX, který bude na čepu vybraných více než dvou set svijanských restaurací a 28. září jej pak budou moci ochutnat i návštěvníci Svatováclavských slavností přímo na Zámku Svijany. DUX patří mezi silnější piva – obsahuje 5,5 procenta alkoholu. Jantarovou barvu a vyváženou hladkou chuť mu dává kombinace vybraných humnových sladů, jemnou chmelovou hořkost zase žatecký chmel odrůdy Sládek doplněný tradičně pěstovaným Osvaldovým klonem Žateckého poloraného červeňáku z vlastních chmelnic.
  • Pivovar Ostravar připravil speciál ze spilky, který vařil už ve svých počátcích, na přelomu 19. a 20. století. Sváteční pivo jménem Halla patří do kategorie piv typu Märzen, které je silnější, leží v ležáckých sklepích mnohem déle než tradiční ležáky a má jemnější a hladší chuť. Slavnostní stáčka proběhne 24. září v Tankovně U koně v Ostravě. Slavnostní narážení pak i na několika dalších místech.
  • Národní pivovar Budějovický Budvar nabídne ve svých hospodách nefiltrovaný ležák Budvar 33. Zároveň spolu s minipivovarem Cobolis Ládví zve na soutěž kapel z Prahy 8, které se konají v pátek 25. září 2020 v pivovaru Cobolis Ládví.
  • Pivovary Holba, Litovel a Zubr letos nabídnou pivní speciály a v téměř 250 zejména moravských podnicích bude pro hosty připraveno Svatováclavské menu vyladěné k pivu, případně malé pivo ke každému hlavnímu jídlu či 2 piva za cenu jednoho.
  • Pivovar Holba uvařil výrazně hořký Svatováclavský nepasterovaný ležák. Jde o filtrované světlé pivo, které má díky nové odrůdě chmele nečekanou hořkost. Litovelský sládek zase připravil nefiltrovaný, třikrát chmelený ležák Litovel Václav. Spojuje se v něm jedinečná chuť, harmonická hořkost a správný říz.
  • V Zubru na počest svatého Václava uvařili ležák Zubr Extra hořký 12,5 %. Je to pivo s výraznou intenzívní hořkostí, výrazným chmelovým aroma a lahodnou chutí, uvařený podle tradiční receptury z několika vybraných odrůd českého chmele.

Tradice Dnů českého piva byla založena v roce 2013 na počest svatého Václava, který je coby český kníže a světec považován za hlavního patrona české země. A protože je zároveň patronem pivovarníků, tak i oslava českého piva každoročně připadá na konec měsíce září, kdy svůj svátek slaví právě Václavové. Knížete Václava uctíval i císař Karel IV., který ho v roce 1375 jmenoval patronem sládků a pivovarníků.