Kosař a Krofta vstoupili do Síně slávy českého pivovarství

Praha, 25. září 2019 – Dlouholetý ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně Karel Kosař a jeden z největších odborníků na chemické složení chmele působící v Chmelařském institutu v Žatci Karel Krofta. To jsou letos vybrané osobnosti českého pivovarství, které rozšířily řady oborové Síně slávy. Jako tradičně byli do prestižní společnosti nejlepších pivovarských a sladovnických profesionálů uvedeni během Svatováclavské slavnosti. Ta letos, pořádaná 24. září, byla v pořadí již osmnáctá a ujít si ji jako každoročně nenechalo mnoho vzácných hostů. V průběhu večera byly vyhlášeny také výsledky prestižní degustační soutěže České pivo a naražen sud vítězného ležáku.

 „Rok co rok si během Svatováclavské slavnosti promítáme profesní medailonky osobností, které jsou uváděni do Síně slávy. Jsem hrdý na to, jak kvalitní odborníky náš obor má. Je to motivace hlavně pro nastupující generaci pivovarníků, aby nastavenou laťku udrželi a ideálně překonali,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Vedle mnoha dalších vážených hostů se uvedení do Síně slávy pivovarského oboru zúčastnili ministr zemědělství Miroslav Toman, generální ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný či přednosta kardiocentra Institutu klinické a experimentální medicíny Jan Pirk.

RNDr. Karel Kosař, CSc. vystudoval v letech 1969-1974 na Masarykově univerzitě v Brně Fakultu přírodovědeckou, obor Obecná biologie, specializace mikrobiologie. Kandidátskou disertační práci na téma Mikroflóra ječmene a sladu obhájil v roce 1984. Svou profesní dráhu spojil s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským ‒ nejprve jako vedoucí kontrolního oddělení Sladařského ústavu v Brně (1974-76), poté jako pracovník výzkumného oddělení (1977-85) a následně se stal vedoucím Sladařského ústavu v Brně (1986-96). V roce 1996 byl jmenován ředitelem VÚPS, a.s. a tuto funkci bude zastávat až do předpokládaného odchodu do důchodu v červnu tohoto roku. Karel Kosař působil v mnoha odborných a vědeckých komisích spojených s pivovarskými surovinami a pivem, aktivně publikoval v odborném tisku, je spolueditorem Technologie sladu a piva (2000) a dále spoluautorem několika patentů a užitných vzorů. Do Síně slávy byl Karel Kosař navržen za jeho celoživotní obětavou práci v oboru, vědeckou vizi a manažerskou zkušenost, kterou stabilizoval a patrně i zachránil VÚPS pro pivovarský obor. Jeho úsilí pro zachování tradice, chuti, pitelnosti a charakteru českého piva vyvrcholilo registrací CHZO České pivo.

Ing. Karel Krofta, Ph.D. vystudoval v letech 1968-1974 Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Poté nastoupil do laboratoře Kaučuku Kralupy nad Vltavou. V roce 1987 začala jeho kariéra odborníka na chemické složení chmele a jeho pivovarskou kvalitu v Chmelařském institutu s.r.o. v Žatci. V roce 1990 se stal vedoucím celého jeho chemického oddělení. Pro zdokonalení znalostí absolvoval krátké stáže v roce 1991 v německém chmelařském vědeckém ústavu v Hüllu a v roce 2001 v laboratořích zpracovatelského závodu chmele v čínském Xinjangu. Doktorské studium na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze v letech 1995-2002 završil disertační prací na téma „Obsah a složení chmelových pryskyřic žateckých chmelů z pohledu jejich pivovarské hodnoty“. Jako expert na chemii chmele a piva je v kontaktu s odborníky z vědeckých institucí a pivovarů z Německa, USA, Japonska, Belgie a Slovinska. Byl a je koordinátorem, řešitelem a spoluřešitelem více jak
20 národních a mezinárodních vědeckých projektů. Dosud publikoval 53 vědeckých článků v databázi Web of Science, několik patentů, užitných vzorů, certifikovaných metodik a dalších vědeckých a populárních publikací. Od roku 2015 má v gesci vedení pokusného minipivovaru.

 

Více o Karlu Kosařovi a Karlu Kroftovi k nalezení na odkazu ZDE.