Vepřová líčka na černém pivu s celerovým pyré , 4 porce

Tento recept dělal můj kolega Petr a je dokonalý.

Líčka
800 g vepřová líčka
100 g vepřové sádlo
50 g mrkev
50 g celer bulva
50 g petržel kořenová
100 g cibule
2 snítky tymián
2 stroužky česnek
100 g rajský protlak
0,5 l černé pivo
0,3 l demi-glace
sůl
černý pepř (čerstvě namletý)
Celerové pyré
400 g brambory
400 g celer bulva
100 g máslo
0,3 l mléko
hrubá mořská sůl
černý pepř

Pracovní postup

Líčka

Líčka zprudka opečeme v kastrolu s tlustým dnem z obou stran. Vyjmeme z kastrolu a na tom samém základě opečeme kořenovou zeleninu s cibulí a česnekem do tmava. Přidáme protlak, tymián a vše zarestujeme ještě jednou. Přidáme líčka, zalijeme pivem a demi-glacem. Dusíme do měkka. Když jsou líčka měkká, tak je z omáčky vyndáme a omáčku rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.

Celerové pyré

Oloupané brambory i celer uvaříme do měkka. Vše prolisujeme. Zahřejeme mléko, které vmícháme do brambor s celerem. Postupně přidáváme i máslo a sůl.

Tip

Z celeru si můžeme usmažit chipsy na dekorování.