Vepřová líčka na černém pivu s celerovým pyré , 4 porce

Tento recept dělal můj kolega Petr a je dokonalý.
Líčka | ||||
---|---|---|---|---|
800 g | vepřová líčka | |||
100 g | vepřové sádlo | |||
50 g | mrkev | |||
50 g | celer bulva | |||
50 g | petržel kořenová | |||
100 g | cibule | |||
2 snítky | tymián | |||
2 stroužky | česnek | |||
100 g | rajský protlak | |||
0,5 l | černé pivo | |||
0,3 l | demi-glace | |||
sůl | ||||
černý pepř (čerstvě namletý) | ||||
Celerové pyré | ||||
400 g | brambory | |||
400 g | celer bulva | |||
100 g | máslo | |||
0,3 l | mléko | |||
hrubá mořská sůl | ||||
černý pepř | ||||
Pracovní postup
Líčka
Líčka zprudka opečeme v kastrolu s tlustým dnem z obou stran. Vyjmeme z kastrolu a na tom samém základě opečeme kořenovou zeleninu s cibulí a česnekem do tmava. Přidáme protlak, tymián a vše zarestujeme ještě jednou. Přidáme líčka, zalijeme pivem a demi-glacem. Dusíme do měkka. Když jsou líčka měkká, tak je z omáčky vyndáme a omáčku rozmixujeme. Dochutíme solí a pepřem.
Celerové pyré
Oloupané brambory i celer uvaříme do měkka. Vše prolisujeme. Zahřejeme mléko, které vmícháme do brambor s celerem. Postupně přidáváme i máslo a sůl.
Tip
Z celeru si můžeme usmažit chipsy na dekorování.