Vepřová játra s karamelizovanými jablky a bramborovým pyré , 4 porce

Játra
800 g vepřová či selecí játra
50 g máslo
černý pepř (čerstvě namletý)
sůl
Jablka
4 ks jablka
30 g máslo
0,2 l pšeničné nebo černé pivo
50 g hnědý cukr
tymián
černý pepř
Bramborové pyré
500 g brambory
100 g máslo
3 dl mléko plnotučné
sůl

Pracovní postup

Jablka

Vyjadřincovaná a oloupaná jablka nakrájíme na čtvrtky. V hluboké pánvi povolíme máslo a jablka na něm opečeme. Zasypeme cukrem. Až se cukr rozpustí, přidáme pivo, tymián, pepř a ještě jablka dusíme do měkka.

Játra

Zprudka opečeme na přepuštěném másle a necháme odležet cca 10 minut. Dopečeme v troubě na 180 °C cca 5 minut.

Bramborové pyré

Oloupané brambory uvaříme ve vodě doměkka. Prolisujeme ještě teplé. V hrnci zahřejeme mléko. Do brambor pomalu za stálého míchání přiléváme teplé mléko a studené máslo. Osolíme.

Tip

Vyberte raději trochu moučnější jablka, jsou na tepelnou úpravu vhodnější.