Steak z tuňáka, kuskus s pšeničným pivem a olivová tapenáda , 4 porce

Při přípravě steaku z tuňáka je třeba dodržet několik jednoduchých pravidel, abyste co nejlépe zachovali jeho chuť. Tu ovlivní například tloušťka ukrojeného steaku – čím bude steak slabší, tím snáze se vysuší. Nebojte se proto použít silnější plátky. Tuňáka vhodně doplní kuskus se zeleninou a olivová tapenáda, společně vytvoří lehké jídlo pro každého.
Ideálním doplňkem k tuňákovým steakům je pšeničné pivo.
Tuňák | ||||
---|---|---|---|---|
Steak z tuňáka (chlazeného) | 170 gramů | |||
Olivový olej na potření před pečením | ||||
Bílý pepř (čerstvě namletý) | ||||
Hrubá mořská sůl | ||||
Kuskus | ||||
Kuskus | 150 gramů | |||
Čerstvá máta | 2 lístky | |||
Plochá petržel | 5 lístků | |||
Olivový olej | 5 centilitrů | |||
Kuřecí vývar | 1 decilitr | |||
Pšeničné pivo | 1 decilitr | |||
Salátová okurka (oloupaná a nakrájená na kostičky) |
1 kávová lžička | |||
Rajče (jen dužina nakrájená na kostičky) | 1 kávová lžička | |||
Žlutá paprika | 1 kávová lžička | |||
Černé olivy (nakrájené na kostičky) | 1 kávová lžička | |||
Salátová okurka na dekoraci (naškrábaná škrabkou na brambory na dlouhé proužky) |
||||
Bílý pepř | ||||
Sůl | ||||
Tapenáda | ||||
Černé olivy (vypeckované) | 100 gramů | |||
Lístek bazalky | 5 kus | |||
Filet ančovičky | 1 kus | |||
Olivový olej | 1 decilitr | |||
Stroužek česneku | 1 kus | |||
Černý pepř | ||||
Sůl | ||||
Olej se sušenými rajčaty | ||||
Extra virgin olivový olej | 1 polévková lžíce | |||
Nakládané sušené rajče v oleji (nadrobno nakrájené) |
1 kus | |||
Pepř | ||||
Sůl | ||||
Pracovní postup
Tuňák
Na velké pánvi rozehřejeme olej a vložíme tuňáka. Zprudka ho opečeme „dokola“ tak, aby uvnitř zůstal syrový. Tuňáka nesmíme „přepéct“, jinak ztratí svou vláčnost a tzv. vyschne.
Kuskus
Kuskus dáme do široké mísy, prolejeme olejem a odstavíme na 10 minut. Přivedeme k varu kuřecí vývar s pivem, kuskus zalejeme a přikryjeme pokličkou. Opět odložíme na teplé místo (trouba, peřiny, sluníčko atd.). Tekutina se musí do kuskusu vsáknout tak, aby byl kyprý. Nakrájíme si ostatní ingredience a zhruba po dalších 10 minutách vše přimícháme do mísy s kuskusem. Osolíme a opepříme.
Tapenáda
Vše vložíme do mixéru. Pomalu přiléváme olej, až vznikne husté pyré. Odložíme do lednice na pozdější použití.
Tip
Steaky z tuňáka by neměly být kompletně propečené, nýbrž pouze na povrchu. Maso by uvnitř mělo zůstat syrové. Bohatě stačí každou stranu opékat jen 1 minutu.