Steak z tuňáka, kuskus s pšeničným pivem a olivová tapenáda , 4 porce

Při přípravě steaku z tuňáka je třeba dodržet několik jednoduchých pravidel, abyste co nejlépe zachovali jeho chuť. Tu ovlivní například tloušťka ukrojeného steaku – čím bude steak slabší, tím snáze se vysuší. Nebojte se proto použít silnější plátky. Tuňáka vhodně doplní kuskus se zeleninou a olivová tapenáda, společně vytvoří lehké jídlo pro každého.

Ideálním doplňkem k tuňákovým steakům je pšeničné pivo.

Tuňák
Steak z tuňáka (chlazeného) 170 gramů
Olivový olej na potření před pečením
Bílý pepř (čerstvě namletý)
Hrubá mořská sůl
Kuskus
Kuskus 150 gramů
Čerstvá máta 2 lístky
Plochá petržel 5 lístků
Olivový olej 5 centilitrů
Kuřecí vývar 1 decilitr
Pšeničné pivo 1 decilitr
Salátová okurka
(oloupaná a nakrájená na kostičky)
1 kávová lžička
Rajče (jen dužina nakrájená na kostičky) 1 kávová lžička
Žlutá paprika 1 kávová lžička
Černé olivy (nakrájené na kostičky) 1 kávová lžička
Salátová okurka na dekoraci
(naškrábaná škrabkou na brambory
na dlouhé proužky)
Bílý pepř
Sůl
Tapenáda
Černé olivy (vypeckované) 100 gramů
Lístek bazalky 5 kus
Filet ančovičky 1 kus
Olivový olej 1 decilitr
Stroužek česneku 1 kus
Černý pepř
Sůl
Olej se sušenými rajčaty
Extra virgin olivový olej 1 polévková lžíce
Nakládané sušené rajče v oleji
(nadrobno nakrájené)
1 kus
Pepř
Sůl

Pracovní postup

Tuňák

Na velké pánvi rozehřejeme olej a vložíme tuňáka. Zprudka ho opečeme „dokola“ tak, aby uvnitř zůstal syrový. Tuňáka nesmíme „přepéct“, jinak ztratí svou vláčnost a tzv. vyschne.

Kuskus

Kuskus dáme do široké mísy, prolejeme olejem a odstavíme na 10 minut. Přivedeme k varu kuřecí vývar s pivem, kuskus zalejeme a přikryjeme pokličkou. Opět odložíme na teplé místo (trouba, peřiny, sluníčko atd.). Tekutina se musí do kuskusu vsáknout tak, aby byl kyprý. Nakrájíme si ostatní ingredience a zhruba po dalších 10 minutách vše přimícháme do mísy s kuskusem. Osolíme a opepříme.

Tapenáda

Vše vložíme do mixéru. Pomalu přiléváme olej, až vznikne husté pyré. Odložíme do lednice na pozdější použití.

Tip

Steaky z tuňáka by neměly být kompletně propečené, nýbrž pouze na povrchu. Maso by uvnitř mělo zůstat syrové. Bohatě stačí každou stranu opékat jen 1 minutu.