Marinovaný a zauzený losos s červenou řepou , 8–10 porcí

Tento recept je kombinací tučnosti a zároveň jemnosti lososa s navinulostí křupavé červené řepy.

Marinovaný losos
200 g filet z lososa s kůží
0,5 kg sůl
0,5 kg cukr krupice
0,2 l pšeničné pivo
½ ks citrónová šťáva + kůra
20 g kopr čerstvý
černý pepř (čerstvě namletý)
Červená řepa
150 g červená řepa
2 cl bílý vinný ocet
2 dl olivový olej
50 g med
2 snítky tymián
hrubá mořská sůl
černý pepř
Fenykl
100 g fenykl

Pracovní postup

Marinovaný losos

Z lososa odřízneme kůži. Smícháme ostatní suroviny a filet ryby touto směsí přikryjeme. Marinujeme 24 hodin. Poté opláchneme marinádu a krájíme ostrým nožem na co nejtenčí plátky.

Červená řepa

Oloupanou syrovou řepu nakrájíme na nářezovém stroji na tenké plátky. Ostatní ingredience smícháme dohromady a řepu v této směsi marinujeme alespoň přes noc.

Fenykl

Nakrájíme fenykl na nářezovém stroji na tenké plátky a dáme na 2 hodiny do vody s ledem. Před použitím necháme okapat.

Tip

Marinádu lze upravovat poměrem soli a cukru. Někdy, když je filet ryby nízký, musíte ubrat sůl, aby se ryba tzv. nespálila. Já ho ještě před podáváním zaudím bukovými pilinami.