Králičí paštika s kachními játry a meruňkovým chutney s pivním želé , 4–8 porcí

Tento recept představuje klasickou chuť domácí paštiky z jemného králičího masa doplněného játry v kombinaci s nakyslými tóny meruněk a hořkým pivním želé.

Paštika
400 g králičí stehna
200 g kachní sádlo
200 g kachní játra
100 g anglická slanina na vyložení formy
0,5 l ležák
2 st. česnek
1 ks cibule
3 ks vejce
tymián
sůl
černý pepř (čerstvě namletý)
Meruňkové chutney
400 g meruňky
100 g cukr
20 g máslo
1 ks chilli
pepř, sůl
Pivní želé
0,5 l černé pivo
6 pl. želatina plátková velká

Pracovní postup

Paštika

Králičí stehna opečeme na troše sádla dozlatova. Vyjmeme a v tom samém kastrolu opečeme cibuli, česnek a tymián. Přidáme zpět králičí stehna a zalijeme pivem. Přiklopíme poklicí a dusíme do měkka. Maso obereme od kostí a 2× umeleme společně s játry, špekem a sádlem. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a důkladně promícháme. Formu na paštiku vyložíme plátky anglické slaniny a naplníme připravenou masovou fáší.

Pečeme ve vodní lázni cca 70 minut při teplotě 160 °C. Zkusíme paštiku špejlí, ve středu paštiky musí být špejle teplá a fáš se na ni nesmí lepit. Důkladně vychladíme, nejlépe přes noc.

Meruňkové chutney

Vypeckované meruňky dáme na máslo do hrnce s vysokým dnem. Přidáme chilli a zaprášíme cukrem. Necháme pomalu dusit, až bude směs kašovitá. Osolíme a opepříme a dáme vychladit.

Pivní želé

Nalijeme pivo do mísy a vyšleháme bublinky pryč. Namočíme želatinu do studené vody na cca 10 minut, až nabobtná. Mezitím zahřejeme pivo na cca 60 °C. Z želatiny vymačkáme vodu a rozpustíme ji v pivu. Dáme vychladit.

 

Před podáváním nakrájíme želé na kolečka. Plátek paštiky ozdobíme sekanými pistáciemi. Vše doplníme meruňkovým chutney.

 

Tip

Vypadá to složitě, ale chuť domácí paštiky bez stabilizátorů je nedocenitelná.