Konfitované hovězí žebro marinované v medu a bylinkách , 4 porce

Tento recept je ideální k hořkému ležáku, ale s přípravou musíte začít včas, aby se maso opravdu propeklo. Ve finále jde o plnou chuť tučnějšího masa v kombinaci s bylinkami a příjemně hořkým pivem.

Žebra konfitovaná
2 kg hovězí žebro
2 kg vepřové nebo kachní sádlo
černý pepř (čerstvě namletý)
sůl
1 ks česnek
2 snítky tymián
Marináda
100 g med
20 g dijon hořčice
2 cl worchester
0,2 l ležák
1 snítka tymián
1 snítka plochá petržel
černý pepř
Petrželové brambory
500 g malé brambory
1 snítka tymián
5 g sůl
½ ks česnek
50 g sádlo na opečení
1 snítka plochá petržel

Pracovní postup

Žebra konfitovaná

Žebra osolíme, přidáme česnek, tymián a opepříme. Vložíme do vhodného pekáče, abychom je zcela zalili sádlem. Dáme péct do trouby přes noc, cca 6 hodin, při 100 °C.

Marináda

Vše smícháme v míse s trochou vypečeného tuku. Vychladlá žebra touto směsí potřeme a dáme na alespoň 1 hodinu do lednice odpočinout. Pak maso zprudka pečeme pod grilem cca 10 minut, aby získalo barvu.

Petrželové brambory

Brambory uvaříme ve velkém hrnci se slupkou a v celku. Přidáme tymián, česnek a sůl. Po uvaření dáme vychladnout a poté rozkrájíme na plátky. Na velké pánvi rozehřejeme sádlo a brambory opečeme do zlatova. Pak prosypeme nasekanou listovou petrželí.

Tip

Doporučuji péci maso v troubě na nízkou teplotu, cca 100 °C. Trvá to samozřejmě déle, ale maso je po upečení krásně šťavnaté. Neztratí svou vláčnost a tzv. nevyschne.