Jelítko s pošírovanou hruškou v pšeničném pivu s bramborovou kroketou , 4 porce

Tento recept je kombinací drsnosti jelita s jemnou nasládlou chutí studené máslové hrušky.

Jelito
500 g jelito
Hruškové pyré
4 ks hruška máslová
50 g máslo
0,5 l pšeničné pivo
1 ks skořice celá
sůl
bílý pepř
Bramborová kroketa
400 g brambory typ C
1 lžíce bramborový škrob
3 ks žloutek
4 ks hřebíček
sůl, muškátový oříšek
100 g strouhanka
2 ks vejce na obalení
2 dl olej na usmažení

Pracovní postup

Hruškové pyré

Do hrnce vložíme oloupané vyjadřincované hrušky a zalijeme je pivem. Přidáme skořici a máslo. Vaříme do měkka. Hrušky vyjmeme a rozmixujeme do hladka. Osolíme a opepříme. Dáme vychladit.

Bramborová kroketa

Brambory typu C upečeme v celku a neoloupané. Ještě teplé je oloupeme a ihned propasírujeme. Přidáme žloutky, škrob, sůl a muškátový oříšek. Vypracujeme těsto a tvoříme z něj krokety ve tvaru hrušky. Do špičky zasuneme obráceně hřebíček, který navozuje zdání stopky. Dáme zamrazit. Pak obalíme ve vejci a strouhance a usmažíme.

Jelito

Vyndáme ze střívka a upečeme v tvořítku na pánvi.

Tip

Pyré z hrušky si udělejte dopředu, ať dobře vychladne. Stejně tak hruškové krokety. Ty můžete mít v mrazáku i na další použití. Samozřejmě nemusíte tvořit hruštičky, ale výsledný efekt je skvělý.