Grilovaná vepřová pluma a letní bramborový salát

Tento kus masa se získává nejčastěji z iberijských prasat, ale v České republice je k dostání již několik let také z tuzemských prasat, a to i vyzrálý. Tato část svalu nad krkovicí je výjimečná svou křehkostí. Jedná se totiž o maso krásně prorostlé vnitrosvalovým tukem, který mu dodává jedinečnou lahodnost. A pozor, u konzumentů nevytváří tukové zásoby!

 

 

Nejlépe si vepřovou plumu vychutnáte s hořkým ležákem.

Suroviny pro 4 porce
Vepřová pluma 800 gramů
Sůl 50 gramů
Pepř 50 gramů
Malé brambory 16 kusů
Olivový olej 2 polévkové lžíce
Kyselé okurky 2 kusy
Dijon hořčice 1 polévková lžíce
Vinný ocet 1 polévková lžíce
Vývar 1,5 decilitru
Pivo – ležák 0,5 decilitru
Menší cibule 1 kus
Sekaná petržel 1 hrst

Pracovní postup

Nejprve uvaříme jarní brambory ve slupce a necháme je trochu vychladnout. Ještě teplé je krájíme i se slupkou na kolečka. V míse ještě teplá bramborová kolečka smícháme s nakrájenou cibulí, hořčicí a kyselými okurkami. Přidáme teplý vývar, olej a ocet. Nakonec trochu osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petržel.

Na rozpáleném grilu zprudka opečeme vepřovou plumu. Necháme maso chvíli odpočinout a znovu na grilu přihřejeme. Osolíme a opepříme celý kus masa a pak jej krájíme přes vlákno. Servírujeme s vlažným bramborovým salátem.

Tip

Maso musí mít před vložením na gril pokojovou teplotu. Aby se nepřipalovalo, vyplatí se mřížku grilu potřít sádlem či špekem. Důležité je také nechat maso po zatažení chvíli odležet mimo gril, aby šťáva měla čas se rozložit do svalu.