Grilovaná vepřová pluma a letní bramborový salát

Tento kus masa se získává nejčastěji z iberijských prasat, ale v České republice je k dostání již několik let také z tuzemských prasat, a to i vyzrálý. Tato část svalu nad krkovicí je výjimečná svou křehkostí. Jedná se totiž o maso krásně prorostlé vnitrosvalovým tukem, který mu dodává jedinečnou lahodnost. A pozor, u konzumentů nevytváří tukové zásoby!
Nejlépe si vepřovou plumu vychutnáte s hořkým ležákem.
Suroviny pro 4 porce | ||||
---|---|---|---|---|
Vepřová pluma | 800 gramů | |||
Sůl | 50 gramů | |||
Pepř | 50 gramů | |||
Malé brambory | 16 kusů | |||
Olivový olej | 2 polévkové lžíce | |||
Kyselé okurky | 2 kusy | |||
Dijon hořčice | 1 polévková lžíce | |||
Vinný ocet | 1 polévková lžíce | |||
Vývar | 1,5 decilitru | |||
Pivo – ležák | 0,5 decilitru | |||
Menší cibule | 1 kus | |||
Sekaná petržel | 1 hrst | |||
Pracovní postup
Nejprve uvaříme jarní brambory ve slupce a necháme je trochu vychladnout. Ještě teplé je krájíme i se slupkou na kolečka. V míse ještě teplá bramborová kolečka smícháme s nakrájenou cibulí, hořčicí a kyselými okurkami. Přidáme teplý vývar, olej a ocet. Nakonec trochu osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petržel.
Na rozpáleném grilu zprudka opečeme vepřovou plumu. Necháme maso chvíli odpočinout a znovu na grilu přihřejeme. Osolíme a opepříme celý kus masa a pak jej krájíme přes vlákno. Servírujeme s vlažným bramborovým salátem.
Tip
Maso musí mít před vložením na gril pokojovou teplotu. Aby se nepřipalovalo, vyplatí se mřížku grilu potřít sádlem či špekem. Důležité je také nechat maso po zatažení chvíli odležet mimo gril, aby šťáva měla čas se rozložit do svalu.