Gratinované ovoce

Tento recept jsem okoukal od kamaráda Tomáše, jen jsem si ho trochu upravil. Jedná se o kombinaci sezónního ovoce, citrónové kůry, která je mírně nahořklá, a ovocného piva, které můžeme použít na vyšlehání husté pěny (sabayonu).

Suroviny pro 4 porce
100 g meruňky
50 g ostružiny
50 g jahody
50 g švestky
50 g hrušky
4 ks žloutky
½ ks citrónová kůra
½ ks mandarinka, šťáva
0,1 l ovocné pivo
100 g moučkový cukr
0,25 l smetana na šlehání
  

Pracovní postup

Žloutky smícháme v nerezové míse s citrónovou kůrou, mandarinkovou šťávou, pivem a moučkovým cukrem. Metlou na vodní lázni šleháme do husté pěny (sabayonu). Smetanu vyšleháme a po zchladnutí pěny zlehka promícháme dohromady.

Do talíře vyskládáme ovoce nakrájené na rovnoměrné kusy a zhusta přikryjeme sabayonem. Talíř gratinujeme pod grilem do ztmavnutí. Ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tip

Použijte sezónní ovoce, broskve, rybíz, grapefruit atp. Důležité je vyšlehat sabayon do husté pěny. Pozor však na teplotu při šlehání. Když bude moc vysoká, žloutky uvaříte.

Dobrou chuť!