Pivo a gastronomie

 Dobré pivo a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří. Různá piva se hodí k různým pokrmům a mohou přinést nevšední gastronomický zážitek. Pivo je rovněž vhodnou a zajímavou ingrediencí některých pokrmů, přičemž fantazii se meze nekladou.

 

 

 

 

Recepty sestavené šéfkuchařem Titem Eliášem:

Gratinované ovoce

Tento recept jsem okoukal od kamaráda Tomáše, jen jsem si ho trochu upravil. Jedná se o kombinaci sezónního ovoce, citrónové kůry, která je mírně nahořklá, a ovocného piva, které můžeme použít na vyšlehání husté pěny (sabayonu).

Grilovaná vepřová pluma a letní bramborový salát

Tento kus masa se získává nejčastěji z iberijských prasat, ale v České republice je k dostání již několik let také z tuzemských prasat, a to i vyzrálý. Tato část svalu nad krkovicí je výjimečná svou křehkostí. Jedná se totiž o maso krásně prorostlé vnitrosvalovým tukem, který mu dodává jedinečnou lahodnost. A pozor, u konzumentů nevytváří tukové zásoby!

Grilované fíky s akátovým medem, levandulí a ořechovou zmrzlinou

Fíky dozrávají v jižní Evropě v létě, a jsou tedy ideální na letní grilování. Dejte ale pozor, abyste vybrali nepřezrálé kusy. V kombinaci s akátovým medem a levandulí jsou fantastické. Díky medu a zmrzlině potěší všechny milovníky sladkých jídel.

Grilovaný sýr se zeleným chřestem a limetovým olejem

Doporučujeme sýr typu Halloumi, výborný je kupříkladu z farmy Krasíkov. Jedná se o polotvrdý sýr z ovčího a kozího mléka, ale v průmyslové výrobě se stále více prosazuje i kravské mléko. Pro grilování je vhodný především proto, že se ani při zahřívání neroztéká.

Jelítko s pošírovanou hruškou v pšeničném pivu s bramborovou kroketou

Tento recept je kombinací drsnosti jelita s jemnou nasládlou chutí studené máslové hrušky.