Pro media

 

 

Ztráty českého pivovarnictví způsobené covid-19 dosahují téměř 5 miliard korun, největší dopad měly zavřené hospody

Praha, 28. 7. 2020 – Vyhlášení nouzového stavu z důvodu epidemie koronaviru zmrazilo ekonomickou činnost celé řady klíčových oblastí českého hospodářství. Jedním z nejvíce zasažených segmentů se stalo pohostinství a s ním silně spjatá odvětví, kam patří také české pivovarnictví. Ekonomické ztráty v dodavatelsko-odběratelském řetězci pivovarnického průmyslu přesahují dle studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) v období březen-květen letošního roku částku 4,7 mld. Kč. Nejvíce zasaženy byly gastronomické provozy, které byly nuceny uzavřít ze dne na den. Prodej piva v tomto segmentu poklesl v měsících březen až květen o 55 %, resp. o 728 tisíc hl.

České pivovarnictví vloni rostlo, letos očekává výrazný propad domácí spotřeby i exportu

Praha, 20. 5. – Loňský rok byl pro české pivovarnictví ve většině ukazatelů úspěšný. Celkový výstav v roce 2019 vzrostl o 1,6 % a dotkl se hranice 21,6 milionu hektolitrů. Stejně jako v roce 2018 stojí za tímto výsledkem především export, který se meziročně zvýšil o 4,5 %, nealkoholické pivo si v exportu polepšilo o 22 %. Celková spotřeba piva se v Česku zvýšila jen mírně, a to o
0,9 % na 16,7 milionu hektolitrů. Podíl čepovaného piva v hospodách na celkové konzumaci i nadále klesá, vloni o další procentní bod na historických 35 %. Vlivem pandemie a souvisejících opatření se očekává zásadní negativní dopad na obor a pokles celého trhu.

Podpořte otevírání restauračních zahrádek, vyzývají pivovary i podnikatelé vedení měst a obcí

Praha, 05. 05. – Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS), ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR (SMO ČR) a Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) vyzývají vedení měst a obcí, aby maximálně podpořila otevírání restauračních zahrádek ve svých městech. Podle současného plánu uvolňování vládních opatření se hospody a restaurace otevřou v pondělí 11. května s tím, že provoz bude umožněn pouze na venkovních zahrádkách. Proto je klíčové, aby města maximálně urychlila schvalování restauračních zahrádek, a současně odpustila nájemné a poplatky související s provozem venkovních zahrádek.

Iniciativa Zachraň hospodu vybrala za první týden sedm milionů korun

Praha, 16. 4. – Iniciativa Zachraň hospodu, kterou na začátku dubna spustil Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery, zaznamenala po prvním týdnu ostrého provozu silný zájem hospodských i spotřebitelů. K dnešnímu dni se do ní zapojilo na 2000 hospod a restaurací, kterým lidé přispěli zakoupením voucherů celkem 7 milionů korun.

Dopady nouzového stavu na hospody, restaurace a pivovary, stav k 6. 4. 2020

Praha, 6. 4. 2020 – Hospody, restaurace, pivovary a minipivovary po dvou týdnech platnosti mimořádných opatření, které uzavřely restaurační zařízení, sčítají škody a s obavami očekávají další vývoj. Středním a velkým pivovarům klesnul odbyt v průměru o 40%, minipivovary a menší pivovary závislé na prodeji čepovaného piva pak ztrácejí 80% i více. 90% hospod a restaurací je mimo provoz, zbývající se snaží udržet alespoň částečně provoz prodejem přes ulici. Pivovary všech velikostí pak řeší, co s už vyrobenými stovkami milionů čepovaných piv, aby se nemusely vylévat.

Kontakt pro média

E-mail: info@cspas.cz