logo

Dny českého piva: desítky pivních speciálů a oslava fenoménu české hospody

Praha, 20. září 2017 – V České republice odstartuje pátý ročník Dnů českého piva, který je zasvěcený hospodám a podpoře čepovaného piva. Od 27. září do 1. října si mohou zákazníci a všichni nadšenci zlatavého moku v několika tisících hospodách vychutnat limitovanou várku pivních speciálů. Pivovary a minipivovary je uvařily pouze k příležitosti oslav sv. Václava, mimo jiné patrona sládků a českého piva.

Dny českého piva budou oficiálně zahájeny v úterý 26. září přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2017. Kvalitní suroviny v podobě českého sladu a českého chmele a um českých sládků při vaření pivních speciálů dodávají letošním Dnům českého piva skutečný nádech tradice. „Oproti minulému roku jsme milovníkům piva usnadnili jejich cestu do hospody. Nově budou všechny zapojené restaurace označeny samolepkou, jasně identifikovatelnou, že se jedná o pohostinské zařízení zapojené do pětidenních pivních oslav,“ říká František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.  K vyhledání hospody je možné využít i oficiální webové stránky www.dnyceskehopiva.cz, sekce „Kam vyrazit“.

Desítky pivních speciálů

Pivní speciály uvařené k příležitosti oslav Dnů českého piva představí například Heineken, Litovel, Lobkowicz, Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, Pardubický pivovar, Plzeňský Prazdroj, Staropramen, Svijany a další pivovary nebo minipivovary. „I když nám v konzumaci českého piva patří světové prvenství, jeho podíl v českých hospodách klesá. Poměr spotřeby on-trade vs. off-trade se loni dostal na 39 ku 61 procentům. Právě tradici tuzemských hospod chceme připomenout prostřednictvím Dnů českého piva,“ vysvětluje Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.


Milovníci čepovaného piva se mohou těšit například na Svatováclavský kroužkovaný ležák od pivovaru Holba nebo na světlý nefiltrovaný ležák Václav od pivovaru Litovel. Kyjovský pivovar nabídne kromě Svatováclavského ležáku také gastronomickou specialitu kančí pečeni se šípkovou omáčkou a houbovým knedlíkem. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod nabídne speciál Buřič 13 s přídavkem karamelového sladu. Pivovar Primátor výjimečný světlý ležák Špringl, který je chmelen čerstvě sklizeným, ručně česaným chmelem a je vyráběn dnes již poměrně vzácným způsobem na tři rmuty. Pivovar Svijany uvařil speciální dávku prémiového nepasterizovaného speciálu DUX. Tradiční pivovar v Rakovníku vsadil na řezaný ležák Bakalář Amber. A nezaháleli ani pivovarníci ve Velkém Březně. K svátku svatého Václava připravili speciální pivo Březňák originální Märzen. Příznivci značky Staropramen se mohou těšit na oblíbenou Extra chmelenou dvanáctku.
 
Příklady aktivit jednotlivých pivovarů

Zúčastněné podniky a pivovary nabídnou kromě pivních speciálů a tradičního českého čepovaného piva také speciální pivní menu, setkání se sládky nebo prohlídky.